Ana Sayfa > Aile Hukuku
Nisanlanma evlenme vaadiyle olur, ancak evlenmeye zorlamak için dava hakki vermez. Nisanin bozulmasi halinde, kusuru olan taraf, uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür.
Nisanin bozulmasi yüzünden kisilik hakki saldiriya ugrayan taraf, manevi tazminat ödenmesini isteyebilir. Alisilmisin disindaki hediyeler, verenler tarafindan geri istenebilir.
Erkek veya kadin onyedi yasini doldurmadikça evlenemez. Ancak, hakim belli sartlarda onalti yasini doldurmus olanin evlenmesine izin verebilir. Ayirt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez. Küçük ve kisitlilar, yasal temsilcisinin izni olmadikça evlenemez.
Evlenme engelleri; yakin hisimlik, önceki evliligin sona erdiginin ispati, gaiplik hali, akil hastaligi ve kadin için bekleme süresi olarak düzenlenmistir. Bu eksikliklerin giderilmesi veya sürelerin kaldirilmasi için Mahkemelere basvurmak gerekmektedir.
Zina: Eslerden biri zina ederse, diger es bosanma davasi açabilir. Bu dava hakki belirli sürelerle zamanasimina tabidir.
Hayata kast, pek kötü veya onur kirici davranis: Hayata kast, pek kötü davranilmasi ya da agir derecede onur kirici bir davranista bulunulmasi sebebiyle de bosanma davasi açabilir. Bu dava hakki belirli sürelerle zamanasimina tabidir.
Suç Isleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme: Eslerden biri küçük düsürücü bir suç isler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yasamasi diger esten beklenemezse, bu es her zaman bosanma davasi açabilir.
Terk: Eslerden biri, digerini terk ettigi veya hakli bir sebep olmadan ortak konuta dönmedigi takdirde ayrilik belirli bir süre sürmüs ve bu durum devam etmekte ise, yasada öngörülen sekilde yapilan ihtar sonuçsuz kalmis ise; bosanma davasi açilabilir.
Akil Hastaligi: Eslerden biri akil hastasi olup da bu yüzden ortak hayat diger es için çekilmez hale gelirse, bu es bosanma davasi açabilir.
Evlilik Birliginin Sarsilmasi (siddetli geçimsizlik): Evlilik birligi, ortak hayati sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsilmis olursa, eslerden her biri bosanma davasi açabilir.
Evlilik en az bir yil sürmüs ve her iki taraf da bosanmak istiyorsa, bosanmanin mali sonuçlari ile çocuklarin durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemenin Mahkeme tarafindan uygun bulunmasi sartiyla, bosanma karari verilebilir.
Tanima: Yabanci mahkemece verilmis Kararin, Türkiye’de geçerli olabilmesi için açilmasi gereken davaya Tanima Davasi denir. Tanima davasi niteligi itibariyle icrai içerik tasimaz. Tanima davasi bir kararin yaptirilmasina yönelik degil, bir durumun tespitine yönelik karar verir. Eger sadece bosanma karari Türkiye’de geçerli olsun isteniyorsa tanima davasi açmak yeterlidir.
Tenfiz: Yabanci mahkemece verilmis Kararin, içeriginde uygulama gerektiren icrai islemler mevcutsa, bu kararin Türkiye’de geçerli olup uygulanabilmesi için açilmasi gereken davaya Tenfiz Davasi denir. Tenfiz davasinin tanima davasindan tek farki sadece icrai niteligi olmasidir.
0 532 749 79 29
Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Çetin Apt. No:179 Kat:1 D:12 İlkadım/SAMSUN
info@huseyinozdemir.av.tr
Uzmanlarımızdan yardım almak hemen bizimle iletişime geçiniz.
Hüseyin Özdemir Hukuk ve Danışmanlık; Bürosu Avukat Hüseyin ÖZDEMİR tarafından kurulmuş olup, temsil ettiği gerçek ve tüzel kişilere hukuk danışmanlığı ve avukatlık hizmeti sunan, yargılama sürecinin her aşamasında çözüm odaklı hareket eden dinamik bir hukuk bürosudur.
TEL : 0362 435 47 35
CEP : 0532 749 79 29
E-Mail : info@huseyinozdemir.av.tr
Adres : Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Çetin Apt. No:179 Kat:1 D.:12 İlkadım/SAMSUN
E-Bülten kaydı için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
info@huseyinozdemir.av.tr