info@huseyinozdemir.av.tr

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Ana Sayfa > Blog > Anlaşmalı Boşanma Nedir?

İcra Takibi

4721 sayılı Medeni Kanuna göre boşanma davası iki şekilde açılabilir:


Anlaşmalı boşanma davası

Çekişmeli boşanma davası


 Anlaşmalı boşanmayı en kısa şekliyle tanımlayacak olursak, eşlerin boşanmaya ilişkin her konuda mutabık kalarak boşanmalarıdır diyebiliriz. Bu durumda kanun,  evilik birliğinin temelinden sarsıldığını ve taraflar gerekli hususlarda anlaşmışlar ise artık evliliğin sürdürülmesinin manasız olduğunu kabul eder.

Anlaşmalı boşanma talep ettiğimizde başvuracağımız merci görevli aile mahkemesidir eğer bulunulan yerde aile mahkemesi yok ise, bu davalara Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile mahkemesi sıfatı ile bakar ve süreci bu mahkemeler yönlendirir.


Anlaşmalı boşanmanın şartlarına bakacak olursak; İlk şartı tarafların en az bir yıldır evli kalmaları gerektiğidir. İkinci şartımız, eşlerin birlikte dava açması veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesidir. Bunun başka bir yolu da eşlerden birinin anlaşmalı veya farklı bir sebeple boşanma davası açması ve karşı tarafın da hakim huzurunda bunu kabul etmesidir bu da anlaşmalı boşanma olarak kabul edilir. Üçüncü şart eşlerin mahkemede hazır bulunup hakim huzurunda boşanmak istediklerini söylemeleridir. İki tarafında özgür iradesinin bulunması bu noktada çok önemlidir. Dördüncü şart ise hakimin, boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin tarafların karara vardıkları hususları onaylamasıdır. Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler yukarıda da bahsettiğimiz üzere boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin olarak her konuda anlaşmalıdırlar yani neticede tarafların birbirlerine ödeyecekleri yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminatlar kararlaştırılmalıdır. Yine aynı şekilde çocukların velayetine, nafakalarına ve çocuklarla görüşme günlerinin tespit edilmesi konularında da eşler anlaşmış olmalıdır. Sonuçta hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmayı onaylar veya gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda yapılan değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Burada dikkat edilmesi gereken husus hakimin tamamen tarafların ikrarları ile bağlı olmadığıdır. 

Adres ve İletişim Bilgilerimiz

0 532 749 79 29 

Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Çetin Apt. No:179 Kat:1 D:12 İlkadım/SAMSUN

info@huseyinozdemir.av.tr

Yardıma mı İhtiyacınız Var?

Uzmanlarımızdan yardım almak hemen bizimle iletişime geçiniz.

İlkemiz; Hukukun üstünlüğü, gizlilik, profesyonellik ve kalite prensipleri doğrultusunda hareket etmektir.

Hakkımızda

Hüseyin Özdemir Hukuk ve Danışmanlık; Bürosu Avukat Hüseyin ÖZDEMİR tarafından kurulmuş olup, temsil ettiği gerçek ve tüzel kişilere hukuk danışmanlığı ve avukatlık hizmeti sunan, yargılama sürecinin her aşamasında çözüm odaklı hareket eden dinamik bir hukuk bürosudur.

 

TEL : 0362 435 47 35

CEP : 0532 749 79 29

E-Mail : info@huseyinozdemir.av.tr

Adres : Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Çetin Apt. No:179 Kat:1 D.:12 İlkadım/SAMSUN

İletişim

E-Bülten kaydı için lütfen bizimle iletişime geçiniz. 

 info@huseyinozdemir.av.tr

Copyright © 2023 Av. Hüseyin Özdemir | Tüm Hakları Saklıdır.

powered by CÜNEYT ÇEVİKER

Hemen Ara
WhatsApp