info@huseyinozdemir.av.tr

Kiracının Tahliyesi

Ana Sayfa > Blog > Kiracinin Tahliyesi

Kiracının Tahliyesi

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği son derece geniş, karmaşık ve hassas bir konudur. Kiralayan (ev / iş yeri sahibi) ve kiracının hakları; kira sözleşmesinin türüne ve süresine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

Bu yazımızda, ev veya iş yerini kiraya verenin (kiralayanın), taşınmazı hangi şartlarda tahliye edebileceğine değineceğiz. Bu kapsamda öncelikle kira sözleşmelerinin belirli süreli kira sözleşmesi ve/veya belirsiz süreli kira sözleşmesi olarak yapılabileceğini, bu durumda da sözleşmenin niteliğine göre tahliye sürecinin farklılık göstereceği açıktır.

Tahliye konusu; Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili bölümlerinde; Genel Hükümler ve Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları bölümlerinde düzenlenmiştir.

Günümüzde sıkça sorulan ve taraflar arasında davaya sebep olan gerekçeler, aşağıda ‘Konut ve Çatılı İşyerlerinin Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi Şartları’ kısmının ‘2-Dava Yoluyla’ kısmında açıklanmıştır.

  

KİRA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİNE İLİŞKİN GENEL HÜKÜMLER

1- Sürenin Geçmesi; Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.

2- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi; Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır. Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.

3- Olağanüstü fesih;

a- Önemli sebepler; Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.

b- Kiracının iflası; Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir. Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.

c- Kiracının ölümü; Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.


KONUT ve ÇATILI İŞYERLERİNİN KİRA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ ŞARTLARI

1- Bildirim yoluyla; Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Bu kapsamda:

a- Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. 

b- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

c- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

d- Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.

2- DAVA YOLUYLA; 

a- GEREKSİNİM, YENİDEN İNŞA VE İMAR: Kiraya veren, kira sözleşmesini;

(1) Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

(2) Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,

belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


b- YENİ MALİKİN GEREKSİNİMİ: Kiralananı sonradan edinen (satın alan vb.) kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

c- KİRACIDAN KAYNAKLANAN SEBEPLERLE: 

(1) Tahliye taahhütnamesi – Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

(2) Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

(3) Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.


Adres ve İletişim Bilgilerimiz

0 532 749 79 29 

Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Çetin Apt. No:179 Kat:1 D:12 İlkadım/SAMSUN

info@huseyinozdemir.av.tr

Yardıma mı İhtiyacınız Var?

Uzmanlarımızdan yardım almak hemen bizimle iletişime geçiniz.

İlkemiz; Hukukun üstünlüğü, gizlilik, profesyonellik ve kalite prensipleri doğrultusunda hareket etmektir.

Hakkımızda

Hüseyin Özdemir Hukuk ve Danışmanlık; Bürosu Avukat Hüseyin ÖZDEMİR tarafından kurulmuş olup, temsil ettiği gerçek ve tüzel kişilere hukuk danışmanlığı ve avukatlık hizmeti sunan, yargılama sürecinin her aşamasında çözüm odaklı hareket eden dinamik bir hukuk bürosudur.

 

TEL : 0362 435 47 35

CEP : 0532 749 79 29

E-Mail : info@huseyinozdemir.av.tr

Adres : Kılıçdede Mah. İstiklal Cad. Çetin Apt. No:179 Kat:1 D.:12 İlkadım/SAMSUN

İletişim

E-Bülten kaydı için lütfen bizimle iletişime geçiniz. 

 info@huseyinozdemir.av.tr

Copyright © 2023 Av. Hüseyin Özdemir | Tüm Hakları Saklıdır.

powered by CÜNEYT ÇEVİKER

Hemen Ara
WhatsApp